Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Μονή ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ



Όποιοι περπατάμε στα καταπράσινα μονοπάτια της βόρειας πλευράς του Ολύμπου σίγουρα έχουμε περάσει από την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ κοντά στον οικισμό της Βροντού. Δεν είναι κάποιο μεγάλο μοναστήρι με πολλούς μοναχούς, αλλά ένα απλό και ταπεινό εξωκλήσι με "βαρειά" όμως ιστορία και υπέροχη θέα. Ας δούμε τι μπορέσαμε να μάθουμε για αυτό.
H Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας βρίσκεται στην περιοχή του βόρειου Ολύμπου, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. 

Κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα. Σήμερα είναι ένα εξωκλήσι αφού δεν την επανδρώνουν μοναχοί,και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου. Βρίσκεται στην έξοδο ενός μεγάλου ρέματος, του  «ρέμα Παπά»του Ολύμπου. 

Από εδώ ξεκινούν δυο σημαντικά ορειβατικά μονοπάτια προς τον Όλυμπο, το πρώτο προς το καταφύγιο ΚΡΕΒΑΤΙΑ και το δεύτερο προς την δασική θέση Παπά Αλώνη. 

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε τέτοιο σημείο, ώστε να έχει ορατότητα προς την Παναγία της Κονταριώτισσας και αυτή με τη σειρά της με τη Μονή του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου και με την επισκοπή Πέτρας. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες υπήρχε ένα είδος επικοινωνίας με φωτιές, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών για τις κινήσεις των Τούρκων. 

Το μικρό κτίσμα της μονής είναι κτίσμα Βυζαντινής εποχής του 14ου αιώνα. 

Διατηρούνται ακόμα στο εσωτερικό του δύο στρώματα από αγιογραφίες . Η πρώτη έγινε το 1350 και η δεύτερη το 1650. 

Κάηκε κατά λάθος στη δεκαετία του 1960 από αναμμένα κεριά. Η εκκλησία παλιά ήταν μοναστήρι .Το πρώτο μέρος της εκκλησίας ήταν χωρισμένο σε δύο ορόφους . Μια σκάλα , η οποία κάηκε και δεν υπάρχει σήμερα, οδηγούσε στον πάνω όροφο όπου ήταν τα κελιά που έμεναν οι καλόγεροι. 

Το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, είναι ότι απέμεινε από το ομώνυμο μεγάλο και φημισμένο βυζαντινό μοναστήρι του 14ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου