Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΑΝΕΜΩΝΗ, το αγριολούλουδο των λιβαδιών του Ολύμπου.



Όσοι έχετε περπατήσει στις πλαγιές του Ολύμπου σίγουρα θα έχει σταματήσει το βλέμμα σας σε ένα όμορφο μικρό αγριολούλουδο που κάνει την εμφάνισή του πολύ νωρίς την άνοιξη. Πρόκειται για την ανεμώνη, για αυτήν θα σας μιλήσουμε στην παρακάτω ανάρτηση.

ΑΝΕΜΩΝΗ το φυτό των λειβαδιών του Ολύμπου
Η ανεμώνη ή ανεμώνα είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό, ανήκει δε στην οικογένεια των Βατραχιίδων ή Ρανουγκουλίδων της τάξης των Βατραχιωδών . 

Η ανεμώνη είναι κονδυλώδες φυτό, χαμηλό σε ύψος, με εντυπωσιακά μεγάλα άνθη. Η καταγωγή της είναι από τις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ υπάρχουν είδη που είναι ενδημικά και των δικών μας περιοχών. Στο γένος Anemone ταξινομούνται περισσότερα από 120 είδη. 

Στην οικογένεια Ranunculaceae ανήκουν 1700 είδη, μεταξύ των οποίων αρκετά σημαντικά καλλωπιστικά φυτά όπως οι νεραγκούλες, τα δελφίνια, οι κληματίδες.

Εκτός από τα είδη Anemone coronaria και A. japonica για καλλωπιστικούς λόγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η A. blanda (ελληνική ανεμώνη), η A. hortensis, A. ranunculoides(με όμορφα κίτρινα άνθη) και άλλες. 

Η ετυμολογία της λέξεις ανεμώνη φαίνεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη άνεμος εξαιτίας της ικανότητας ορισμένων ειδών να επιβιώνουν σε ανεμόπληκτες περιοχές.

Το όνομα της ανεμώνης σημαίνει την ιδιαιτερότητα του φυτού, το οποίο αρέσκεται να ριζώνει εκεί όπου φυσούν ψυχροί άνεμοι, που βοηθούν τα μπουμπούκια του να ανθίσουν αλλά και με μια ριπή τους παρασύρουν τα πέταλα του λουλουδιού μακριά. 

Είναι εξαπλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως αυτοφυής είτε ως καλλιεργούμενη, αλλά βασικά βρίσκεται στις δασικές εκτάσεις και τα λιβάδια των βόρειων και εύκρατων περιοχών. 

Η ονομασία ανεμώνη προέρχεται από τη λέξη άνεμος εξ αιτίας της υπόθεσης που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες ότι τα φυτά αυτά άνθιζαν μόνον όταν φυσούσε άνεμος. Υπάρχουν 150 περίπου είδη ανεμώνης. 

Πολλές ποικιλίες καλλιεργούνται σε κήπους και πάρκα για τα όμορφα άνθη τους. 

Από τα αυτοφυή είδη αρκετά είναι δηλητηριώδη. 

Η ανεμώνη, όμως τρώγεται εάν βραστεί στους 100 βαθμούς ή εάν τσιγαριστεί μαζί με μισό κιλό κρεμμύδι. Επίσης είναι γέμιση για παραδοσιακή πίτα του Ουζμπεκιστάν.

ΕΙΔΗ ΑΝΕΜΩΝΗΣ
Τα κυριότερα είδη ανεμώνης είναι:
  • Από τα καλλιεργούμενα καλλωπιστικά είδη το πιο γνωστό είναι η Ανεμώνη η στεφανωματική (Anemone coronaria). Το φυτό ανθίζει το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται οι βλαστοί του ενώ πολλαπλασιάζεται με κονδύλους. Η λίπανση θεωρείται απαραίτητη για την καλή παραγωγή ανθέων, ενώ η νυχτερινή θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 5-6 βαθμούς με αρκετή υγρασία. Τα άνθη της ανεμώνης αυτής είναι δύο ειδών, είτε διπλά , είτε πολλαπλά όπως τα χρυσάνθεμα.
  • Ανεμώνη η ταόμορφος (Anemone pavonina). Πολύ κοινή στην Ελλάδα, φύεται σε λιβάδια και χωράφια. Πολυετές, ποώδες φυτό με ρίζα κονδυλώδη, ανθίζει την άνοιξη και τα άνθη της έχουν έντονο κόκκινο χρώμα.
  • Ανεμώνη η δασόφιλος (anemone nemorosa - wood anemone). Πολυετές, ποώδες φυτό με ισχυρό ρίζωμα που έρπει. Τα άνθη της έχουν λευκό χρώμα και βγαίνουν από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Φύεται σε δάση και χαράδρες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
  • Ανεμώνη η κηπαία (Anemone hortensis). Χνουδωτό, ποώδες φυτό έχει κονδυλώδες ρίζωμα. Τα φύλλα της ανεμώνης αυτής είναι παλαμοειδή και φέρουν 3 λοβούς. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους. Τα άνθη της έχουν χρώμα γαλάζιο, κόκκινο ή λευκό. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι η άγρια ανεμώνη της αρχαίας Ελλάδας.


  • Ανεμώνη η πουλσατίλη (Anemone pulsatilla - Pulsatilla vulgaris). Ονομάζεται και ανεμώνη της Λαμπρής. Έχει τριχωτούς και μεταξωτούς βλαστούς και βρίσκεται σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης. Έχει πολυάριθμα μικρά φυλλαράκια σχισμένα σε ταινίες και μεγαλύτερα φτερωτά φύλλα. Καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές.
  • Ανεμώνη η μαλακή. Βρίσκεται σε διάφορες περιοχές της Ασίας και κυρίως στην Ιαπωνία. Τρώγεται και σαν σαλατικό, καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό σε γλάστρες.
  • Ανεμώνη η ιαπωνική (Anemone japonica) - (Anemone hupehensis). Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία είναι πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό στις περιοχές αυτές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου